2021 március 19, péntek

Hulladékcsökkentési hét az óvodában

Óvodánkban évek óta folyamatosan csatlakoznak a csoportok az Európai Hulladékcsökkentési Hét elnevezésű programhoz. A kezdeményezés 2009-ben indult útjára az EWWR jóvoltából. A résztvevő országok önkéntesei egy héten keresztül hívják fel a figyelmet a tudatos hulladékgazdálkodásra, a hulladék keletkezésének megelőzésére, az újrahasznosítás fontosságára. 2020-ban november 21-29-e között került megrendezésre.

A kartali Játéksziget óvoda harmadik éve csatlakozik a programhoz. Az idei nevelési évben kiemelten fontosnak tartottuk ennek a hétnek a megtartását, hiszen a szakmai munkaközösség az idén a „Fenntarthatóság, és környezettudatos nevelés lehetőségeinek feltérképezése az óvodai nevelésben” témával foglalkozik.

hulladékcsökkentési hét1
Az óvó nénik a saját csoportjukban a korosztályuknak megfelelően, az életkori sajátosságok figyelembe vételével közelítettek a témához. Sajnos ez a hét minden évben arra az időszakra esik amikor saját nevelési programunk szerint a kartali búcsúval, vagy már éppen a mikulásvárással foglalkozunk, ám ennek ellenére is mindenki próbálta ezekkel a témákkal komplexen bevinni a gyerekeknek a Hulladékcsökkentési hetet.
Sok csoportban valamilyen hulladékgyűjtést is belecsempésztek a pedagógusok. Több helyen a szülők hoztak otthonról tojástartókat, PET palackokat, konzervdobozokat, zacskókat, tejes dobozokat, stb. Voltak csoportok, ahol az óvó néni gyűjtögette ezeket, és vitte be a gyerekeknek. Mindegy, hogyan, de a bekerült hulladékokból aztán számtalan lehetőség adódott az újrahasznosításra, a hulladék kezelésének módjaira. Lehetett például barkácsolni, építeni a hulladékokból. Remekül felhasználhatták matematikai tapasztalatok szerzésére. Játékidőben a gyerekek saját fantáziájuk felhasználásával építhettek, alkothattak belőle.
A hulladékkezeléshez szorosan kapcsolódik a szerves hulladék kezelése, azaz a komposztálás is. A központi óvodában évek óta működik komposztáló az óvoda hátsó részén. A nagyobbak mindennapjainak rutinjává válik a gyümölcs-zöldség maradék odahordása, gereblyézés, földforgatás. A kisebbek még ismerkednek a folyamattal.
Az újrahasznosítás, és a fenntarthatóság a mi óvodánkban a hétköznapokban is fontos, a nevelési szemléletünk kulcsfontosságú része. A komposztálás a mindennapok rutinjává válik a nagyobbaknál, a kisebbek még az ismerkedésnél tartanak a folyamattal.

hulladékcsökkentési hét2