2021 március 18, csütörtök

Az óvoda őszi programjai

Óvodánkban a jeles ünnepekhez, hagyományokhoz kapcsolódó programokat szervezünk a gyerekeknek. Most a tök jó hetet és a Márton napi megemlékezést szeretnénk bemutatni, hogyan éltük meg a gyerekekkel.

„Tök jó hét!”

Az előző években faragott töklámpások tömkelegéből rendeztünk kiállításokat, hol az óvoda folyosóin, hol a kisudvari ablakokban. A járványügyi helyzetre tekintettel – mint sok egyéb – a tökös hét hagyományos programjai is átalakultak, csendesebbé váltak.

Mi, a Margaréta csoportban több módon ismerkedtünk a tökkel az ősz folyamán. Formáztuk gyurmából, festettük tortapapírból és egy igazi tököt is kifaragtunk, amikor is a magok kiszedésében lelkesen segítkeztek a kiscsoportos Margaréták.

Néhány szülőnek köszönhetően egy kis kiállítást mégiscsak sikerült rendeznünk a csoportszobában. Besötétítettünk és csodáltuk a mécsesek piciny lángját. A töklámpások alvásidőben is pislákoltak nekünk!

tököshét

Márton nap

Óvodánkban a Márton-napi lámpás felvonulás hagyománnyá vált. Az idei évben azonban mindenki saját csoportjában szervezte meg. A hangulat megalapozásaként libás dekorációba öltöztettük a folyosót és a csoportszobákat.

Játékos formákban ismerkedtek a gyerekek a Márton naphoz kapcsolódó hagyományokkal, népszokásokkal. Ilyenkor minden játék, dal, mese a libákról szól. A gyermekekkel felelevenítettük az ismert libás dalokat, mondókákat, illetve újakat is tanítottunk nekik. Minden csoport más-más technikával készített mécsest a gyermekek számára (pet palack, bébiételes üveg).

A lámpások mellett készültek libák tenyérnyomattal, textilből varrással, illetve előre kivágott libaformát is festettek a gyerekek.

A csoportszobában és a saját udvarrészen rendeztük meg a felvonulást. Mécsesekkel, libabábokkal a kezünkben vonultunk fel, közben vidáman énekeltünk, mondókáztunk.

Igazán hangulatos délelőtt volt, ahol a gyerekek jól érezték magukat.

Reméljük jövőre lehetőségünk lesz ismét megrendezni a családokkal közös Márton-napi lámpás felvonulást.

Márton napi lámpások