2013 október 4, péntek

BÁZISOVI LETTÜNK!

Mi a Bázisovi Program?

A Magyar Ifjúsági Vöröskereszt Bázisovi Programja egy nyitott elkötelezettségen alapuló szakmai hálózat, amely a mozgalom értékeinek és tevékenységének terjesztését és „élővé tételét” célozza az óvodai közösségek (pedagógusok, szülők, családok) valamint természetesen a kisgyermekek körében.

A közösségi alapú gondolkodás jegyében az egyes tagóvodák önállóan tevékenykednek a Vöröskeresztben, teret adva a nevelő munkában (akár lefektetve a nevelési terv részeként) a mozgalom eszméinek és tevékenységeinek.
Csak pár példa:

  • odafigyelnek, hogy az intézmény/tagintézmény dolgozói elmehessenek csoportspecifikus elsősegély tanfolyamokra
  • foglalkozásokat tartanak a gyerekeknek a Vöröskeresztről, vagy éppen a napsugárzásról, vagy más vöröskeresztes-egészségnevelő témáról
  • nyitott fórumokat vagy egészségnapokat szerveznek a szülők bevonásával, egyszerre aktivizálva őket önkéntesként, és egyszerre tájékoztatva őket fontos témákról (pl. nem köztelező védőoltások/pandémia, közlekedégbiztonság/balesetmegelőzés stb.)
  • helyet adnak, vagy segítenek a közeli véradások szervezésében
  • gyűjtéseket szerveznek, (pl. karácsonyra használt játékot, vagy ruhát gyűjtenek a rászorulóknak)
  • népszerűsítik a Vöröskereszt munkáját, tagot toboroznak, helyet adnak vöröskeresztes kampányoknak (pl. 1%-os kampány, katasztrófagyűjtések)
  • közös pályázatokat és projekteket szerveznek a Vöröskereszttel

A hálózati munka alapja egy a Bázisovi mozgalmát elindító szakemberek és vöröskeresztes tagok, munkatársak és önkéntesek által közösen megalkotott és elfogadott szakmai iránymutató, amelynek Modulprogram Koncepció a neve. Ez a modulokból álló dokumentum tartalmazza mindazokat a tevékenységeket, lehetőségeket és tematikákat, amelyekből egy-egy intézmény, vagy óvópedagógus kedve és lehetőségei szerint összeállíthatja vöröskeresztes programját, programjait.

A hálózati munka támogatására a jelentkező intézményeket a Bázisiskola Programhoz hasonló pályázati rendszerben nyilvántartásba veszi a Magyar Vöröskereszt, és évente két alkalommal lehetőséget biztosít arra, hogy a programban résztvevő vöröskeresztes óvópedagógusok, új nevükön az Ovielnökök tájékoztatást kapjanak a mozgalmat és az ifjúsági szervezetet érintő aktuális kérdésekről. Nem mellesleg alkalmat teremtve arra is, hogy egymás társaságában új ötletekkel, lehetőségekkel gazdagodjanak. Megfogalmazhassák észrevételeiket, elmondhassák problémáikat, hogy feltöltődött lélekkel, elkötelezettségüket megerősítve lelkesen térjenek haza.

Természetesen a Bázisovik kapcsolatban maradnak egymással és a Magyar Ifjúsági Vöröskereszttel, de emellett saját településeiken sem maradhatnak magukra, ezért kölcsönösen arra is törekedniük kell, hogy jó kapcsolatot alakítsanak ki a Vöröskereszt területi és megyei szervezetivel is.

A jelentkezés és a pályázat nincs határidőhöz kötve. A beérkezett pályázatokat a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt Elnöksége bírálja el és hagyja jóvá évközi értekezletein. A döntésről a pályázó értesítést kap.  Jelentkezni a pályázati adatlap kitöltésével lehet. A pályázat feltételeit a pályázati adatlap végén található tájékoztató rögzíti.

Irány az ovi!